Permanent hårborttagning med IPL

Oönskat hår kan bero på ålder eller förändringar i hormonbalansen. Vi på lkstdio har lång och väldokumenterad erfarenhet av att ta bort oönskad hårväxt med hjälp av IPL.

Hår är naturligt men dyker tyvärr alltför ofta upp på ställen där det är mindre önskat. Detta kan ibland bero på stigande ålder eller förändringar i hormonbalansen.

Många väljer att plocka, raka eller vaxa bort det oönskade håret. Detta kan tyvärr leda till irriterad hud, kraftigare hårstrån samt en känsla av ökad behåring. Effekten vid dessa behandlingsmetoder är dessutom ofta väldigt kortvarig. Men det finns hjälp.

Hur fungerar IPL vid permanent hårborttagning?

IPL är förkortning av intensivt pulserande ljus och metoden för permanent hårborttagning har funnits sedan början av 1990-talet.

Ljuset och värmen (ca 70 grader) söker upp melanin, färgämnet i hårstrået, och leds ner mot hårsäcken och avdödar denna, därför är det nödvändigt att håret är mörkare än själva huden. Hårsäcken kan bli lite uppsvullen, knottrig, men det lägger sig oftast inom ett dygn.

Hårstrået kan lossna direkt under behandlingen men det vanligaste är att det dröjer 1-2 veckor.

Varför måste man upprepa behandlingen?

Endast hår i tillväxtfas, med levande hårsäck, förstörs. Ny behandling görs efter 1-3 månader eller helt enkelt när kunden märker att nytt hår börjar växa ut igen.

Hur många behandlingar behövs?

Detta är individuellt men i snitt 5-8 behandlingar. Ansiktshår kan kräva över 10 behandlingar. Behåringen tunnas dock ut efter varje behandling.

Vem kan behandlas för hårborttagning med IPL?

Hårstrået måste vara pigmenterat. Vitt, rött och grått hår fungerar inte med IPL-metoden. En förutsättning för lyckad behandling är att huden är ljusare än hårstrået.

Vem behandlas inte?

Om du har:

  • Pågående infektion.
  • Pågående behandling med antibiotika av sorten tetracykliner.
  • Hormonell eller edokrin obalans. Har du polycystisk ovarialsyndrom som är obehandlad kommer håren att fortsätta växa då hårväxten är hormonellt driven.
  • Tendens till keloidbildning.
  • Solad hy inkl brun-utan-sol 3-4 veckor innan behandlingen.
  • Graviditet och amning.
  • Tatueringar i området man vill behandla.
  • Alltför mörk hy (risk för brännskador och hypopigmentering).

Hur känns behandlingen?

Man kan jämför det med att smätta en gummisnodd mot huden men det går över inom några sekunder. Man kan uppleva en brännande känsla som varar någon timme efter behandlingen.

Att tänka på vid behandling

Före

Eftersom ljusmetoder går ut på att det ska finnas hår i hårsäckarna ska man inte vaxa eller rycka bort hår minst 4 veckor innan behandling. Man ska även undvika sol och solarium två veckor innan. Huden ska vara så ljus som möjligt. Håren skall rakas eller klippas kort och vara ca 1-2 mm på behandlingsdagen. De skall vara så mörka som möjligt.

Innan man rakar området brukar man ta en digitalbild, för att dokumentera hur hårväxten är innan behandling. Sedan följer man upp med bilder mellan behandlingstillfällena.

Efter

Man ska inte utsätta det behandlade hudområdet för starkt solljus i två veckor. Det är bra att lugna ner huden med kylbalsam eller Aloe Vera gelé, om huden känns irriterad. Detta bör man göra direkt efter behandlingen så att eventuell värmeutveckling inte skall spridas. Preparaten skall ligga på huden tills värmen avtagit och skall strykas på i ett tjockt lager, vid behov upprepade gånger. Det hjälper inte att göra det efter ett tag utan skall göras omedelbart efter behandling så att värmefåföljder inte skall utvecklas.

Vissa personer ser ut precis som de gjorde i huden innan behandlingen påbörjades, utan ens en rodnad. Vissa personer får en lätt rodnad. Vanligt är att man blir rödprickig, en värmeutveckling uppstår runt varje hårsäck, där håren finns blir det rött. Detta lägger sig efter några minuter till någon timme. I vissa fall kan det bli en sårskorpa, då är det ett tecken på överbehandling.

lkstudio
Stäng meny